Netti lainan ja luoton etsinnässä

Tässä artikkelissa tarkastellaan Internetiä ja kuinka netin kautta on mahdollista hakea ja saada lainaa. Monet pikavippipalvelut toimivat aktiivisesti netissä tai mobiilisovellustensa kautta. Netissä lainan hakeminen on usein helppoa ja nopeaa, lainapäätös on mahdollista saada välittömästi, koska henkilön tunnistauduttua järjestelmä yhdistää eri rekistereiden tietoja henkilön taloudellisesta tilanteesta, ja näin ollen lainapäätös on mahdollista tehdä automaattisesti saman tien. Pankkilainaa on myös mahdollista hakea netin kautta, mutta etenkin suuremmissa lainoissa neuvottelut pankissa ovat usein tarpeen. Tilanteen alkukartoitus on usein mahdollista tehdä netissä.

Voidaankin sanoa, että viime vuosina yksi suurimmista muutoksista lainan hakemisessa onkin nettipalveluiden lisääntyminen. Pankit kannustavatkin hoitamaan mahdollisimman paljon asioita netin kautta, koska näin voidaan säästää työvoimakustannuksissa. Viime vuosina monet pankit ovatkin lyhentäneet kassapalveluiden aukioloaikoja. Tämä koskettaa erityisesti vanhempia ihmisiä, ja muita jotka eivät hoida mielellään pankkiasioita netin kautta.

Netin helppous ottaa lainaa voi myös olla negatiivinen asia. Kun velkaa voi ottaa helposti, keskustelematta asiasta kenenkään kanssa, voi tämä madaltaa kynnystä hakea lainaa. Siksi esimerkiksi pikavippejä ei voi saada yöaikaan, jolloin monilla harkintakyky ei välttämättä ole samalla tasolla kuin päiväsaikaan.

Netin kautta lainan tai luoton hakemiseen on olemassa useita etuja. Ensinnäkin prosessi on parhaimmillaan hyvin helppo ja nopea, käyntiä pankissa tai muussa rahoituslaitoksessa. Parhaimmillaan netissä voi saada lainan edullisemmin kuin pankista, mutta usein näin ei välttämättä ole. Netin kautta lainan saaminen voi olla myös helppoa, se perustuu annettuihin tietoihin, rekistereihin ja matematiikkaan – siinä ei ole väliä millaiseksi henkilökohtainen kommunikaatio rahoituslaitoksen edustajan kanssa muodostuu. Pankkien tarjoamat kulutusluotot tai muut pienemmät lainat ovat myös saatavilla netin kautta, ja ovat usein järkevämpi vaihtoehto pikavipeille.

Netissä on useita sivustoja, joiden kautta pääsee vertailemaan lainoja ja pikavippejä. Esimerkkejä tällaisista sivustoista ovat muun muassa MONEYBANKER.no tai sen suomenkielinen versio moneybanker.fi. Pankkilainoja voi vertailla esimerkiksi sivustolla vertaapankkeja.fi.

Kuluttajan voi olla vaikea tietää mitkä sivustoista ovat luotettavia ja mitkä hyvin tehtyjä ns. huijaussivustoja. Erilaisista luotonantajista saakin usein palautetta toisilta luottoa hakeneilta.

Netin laina ja pikavippivalikoima voi yllättää monet. Valinnanvaraa on valtava määrä, ja ehdot vaihtelevat suuresti firmojen välillä. Ongelmana ovat myös mahdolliset piilokulut, joita ei ole laitettu selvästi mainokseen.

Lainaa ja rahoitusta netin kautta hakevan onkin tärkeä muistaa, että netissä on paljon huijausyrityksiä. Viime vuosina monet huijausyritykset ovat tulleet entistä ammattimaisemmiksi, monet pankkien huijausviestit esimerkiksi näyttävät melkein aidoilta, pankin logoineen ja lähes aitoine yhteystietoineen. Mikäli netin kautta tullut lainatarjous vaikuttaa liian hyvältä, on tähän syytä suhtautua harkiten ja varauksella. Myöskin sellaisiin lainalupauksiin, joissa rahaa tarjotaan ilman vakuuksia ja takaajia erittäin alhaisella korolla, on syytä suhtautua varovasti.

Niin kuin monella muullakin alalla, myös lainaamisessa netti ja mobiilisovellukset ovat muuttaneet ihmisten elämää. Tämä ei koske ainoastaan asiointia yksityishenkilöiden ja rahoituslaitosten välillä, vaan esimerkiksi yksityishenkilöiden väliset rahansiirrot ja lainat ovat mahdollisia netin kautta tai mobiilisovelluksella. Esimerkiksi Afrikassa monissa maissa rahan siirto mobiilisovellusten kautta on ollut suositumpaa kuin esimerkiksi Euroopassa. Viime vuosina Suomessakin rahan siirto mobiilisovellusten kautta on lisääntynyt. Esimerkkinä palveluista, joiden kautta voi siirtää rahaa henkilöltä toiselle, ovat muun muassa PayPal, Mobile Pay, siirto.fi ja S-pankin S-mobiili. Danske Bankin MobilePay onkin yksi suosituimmista Suomessa toimivista rahansiirtopalveluista. Palveluja käytettäessä ei tarvitse olla Danske Bankin asiakas, vaan jonkin suomalaisen pankin tilinumero riittää.

Tässä artikkelissa käsiteltiin netin merkitystä rahan lainaamisessa, ja todettiin että se on mullistanut rahoitusmarkkinoita. Myös rahansiirtosovellukset ovat tulleet osaksi monen suomalaisen arkea, ja näiden suosion voi olettaa olevan vasta alussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *